Berichten

2017-07-14Gezondheid en productiviteit in de malariagebieden van Afrika.


Als het om duurzame inzet(baarheid) en productiviteit van werkenden gaat zijn gezondheid, welzijn en werk-privé balans in de bv Nederland gelukkig steeds meer in de belangstelling van management, HR en de medewerkers zelf. 

Maar hoe zit dat in Afrika? Hoe kijkt men daar naar deze onderwerpen?

Nou, ik kan er beter maar duidelijk in zijn. Alleen al door malaria vallen er jaarlijks 439.000 dodelijke slachtoffers wereldwijd waarvan 90% in Afrika. Het muggenvriendelijke klimaat zorgt voor een ongeremde soms epidemische verspreiding van de malariaparasiet die verantwoordelijk is voor ziekteverschijnselen van griepachtige koorts, coma en de dood van vooral kinderen onder de vijf jaar. Bijna 300.000 in 2015!


Als landarbeider bij een van de grote rijstfarmen zou mijn werkgever voor mij door moeten betalen en mij bij ziekte moeten vervangen. De ziekteverzuim- en vervangingskosten zijn voor de rijstindustrie dan ook relatief gezien hoog. Bovendien zorgt het hoge aantal malaria-zieken voor productieverlies en oogstuitval van soms wel zo’n 50% (in malariagebieden). Dit alles maakt natuurlijk dat het hierdoor ook niet economisch beter gaat. Verbetering in de rijstoogsten zou echter de sleutel zijn tot minder honger en betere economische vooruitzichten, minder landvlucht en migratie en meer sociaal-maatschappelijk perspectief.


Maar er is hoop. Klamboes en het besproeien van huizen met insecticiden hebben geholpen het aantal slachtoffers terug te dringen. Alleen zorgen groeiende resistentie van muggen tegen insecticides en van de malariaparasiet tegen medicijnen ervoor dat deze strijd moeilijker wordt. Daarom is het belangrijk het euvel bij de bron te bestrijden. Daar waar muggen ontstaan. In bijvoorbeeld het water van geïrrigeerde rijstvelden. 

Met onze Anti-Malaria Drones aanpak gaan we drones inzetten die een biologisch afbreekbaar middel sproeien wat ervoor zorgt dat malariamuggen niet meer op het water kunnen landen en verdrinken. Ze kunnen geen eitjes meer leggen en ook de larven die reeds in het water zitten verdrinken. Het aantal muggen zal drastisch dalen en daarmee de kans op overdracht van de malariaparasiet van mens tot mens. Een duurzame aanpak met duurzame middelen ter bevordering van duurzame inzetbaarheid van werkenden en de gezondheid van hun families. 

Met onze research pilot in rijstvelden in West-Kenia in september willen wij een wereldwijde doorbraak maken in de preventieve malariabestrijding. Maar we beginnen daar waar het het meest nodig is, in Afrika. 

Help ons de Anti-Malaria Drone in de lucht te krijgen en deze wereldprimeur te laten landen. Steun ons crowdfundingsproject op www.antimalariadrones.com en spread the word. Dank! 

Guido Welter, gids voor duurzame inzetbaarheid en initiatiefnemer Anti-Malaria Drones

terug

Uit de praktijk

'‘Door het netwerk kan ik een beroep doen op de expertise van andere professionals en wellicht samenwerken.’'

'‘Ik wil graag meer kennis ontwikkelen over duurzame inzetbaarheid, zodat ik meer zicht heb over hoe medewerkers hun eigen inzetbaarheid op deze thema’s kunnen versterken en ik organisaties kan adviseren over het faciliteren hiervan.’'

'‘Met het Nationaal Inzetbaarheidsplan kunnen allerlei initiatieven en interventies worden geïntegreerd, in het verleden werd er geen navolging gegeven aan losse acties, nu kan er beter gevolg aan worden gegeven.'