Berichten

 • 29-10-2017Al is het een cursus kantklossen!

  Inzetbaarheidsdeskundige en werkgezondheidsarchitect Paul ter Wal weet het heel zeker. We denken nog veel te ouderwets over duurzame inzetbaarheid. Werknemers vergeten hun eigen, innerlijke drijfveren bij het werk dat ze al jaren doen voor die ene werkgever. En die werkgever kijkt teveel naar het economisch rendement op de korte termijn van de functionaris voor zijn eigen bedrijf. Zo worden we niet duurzaam inzetbaar. Beweging is nodig, mobiliteit, en die kan alleen van beide kanten komen. Hoe kan duurzame inzet wel werken?Je gaat het tijdens het vakevent Inzet op Maat hebben over de beste manieren waarop medewerkers zelf in beweging kunnen komen. Moeten werkgevers dan vooral meer ruimte geven aan hun mensen om zichzelf te ontwikkelen?

  “Ruimte geven is belangrijk, maar het belangrijkste is dat mensen zelf de aandrang voelen om in beweging te komen. Er schiet mij een filmpje te binnen van een man en vrouw die op een roltrap staan terwijl ze omhoog gaan. Opeens stopt de roltrap. Wat doen ze? Ze blijven staan en wachten op hulp. Dat vind ik heel typerend voor de houding van de meeste werknemers nu. Als er iets in het werk niet goed gaat, kijken we naar de werkgever en roepen “doe iets”. Jouw werkgever kan je toekomst niet bepalen, hij kan die toekomst wel faciliteren. Net zo kenmerkend voor hoe wij nog steeds denken over onze carrière is een filmje van de LOI. Een jongetje van vier weet meestal al wat hij wil worden: brandweerman. Op zijn 18e weet hij nog veel beter wat hij wil. Maar dan is diezelfde man 40 jaar, en hij zit achter zijn bureau en staart voor zich uit met een lege uitdrukking in zijn ogen. Hij wacht tot hij wat hoort van zijn werkgever.”

  Misschien is die 40-jarige werknemer al tientallen jaren niets anders gewend dan te werken volgens strikte aanwijzingen van zijn werkgever. Zoniet, dan wordt hij ontslagen. En hij heeft een gezin. 

  “Dat ontslaat hem er nog niet van om na te denken over hoe hij beter kan werken! Dat geldt zeker ook voor mensen in zware beroepen. Je moet eerder in je carrière nadenken over de beste manieren waarop jij langer kunt doorwerken. En natuurlijk moeten werkgevers je daarbij helpen, werkgevers moeten ook slimmer worden en meer durven te investeren in mensen. Zelfs als het gaat om opleidingen, trainingen of cursussen die niks te maken hebben met het werk. Al is het een cursus kantklossen! Als een werknemer dat heel leuk vindt, krijgt hij of zij er zoveel energie van dat het ‘echte werk’ ook beter gaat.”

  Deel de verantwoordelijkheid
  Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever samen, wil Ter Wal maar benadrukken. Werkgevers zouden meer moeten investeren in hun mensen, zodat elke werknemer uit zichzelf met meer plezier aan het werk gaat, en zich beter en breder blijft ontwikkelen. Praat niet over terugbetalen van de opleidingskosten als je binnen een jaar weggaat. Maar de werknemer zou zelf ook meer, en eerder moeten nadenken over wat hij nog meer wil en kan. “Blijf nadenken over werk dat beter bij jou past. Dat geldt ook in de zware beroepen-discussie die we nu voeren. Ik vind werknemers daar vaak nog te passief in. Maar werkgevers moeten hun mensen ook meer ruimte geven om zelf na te denken over hun professionele toekomst. Vanuit het besef dat ze daar zelf ook profijt van hebben.”

  Zoek je energie-gever
  Ter Wal wijst op de definitie van duurzame inzetbaarheid die de NEN hanteert: het vermogen van de werknemer om meerwaarde te vinden in zijn werk en dat te koppelen aan het werk van zijn werkgever. “Het begint dus bij de werknemer en zijn eigenwaarde. Zoek uit waar jij zelf het gelukkigst van wordt, waar krijg jij energie van, dat geeft je de veerkracht om elke werkdag weer opnieuw fluitend naar je werk te gaan. Zelfs als het iets is dat niets met je werk te maken heeft! Werkgevers die duurzame inzet serieus nemen geven je hiervoor de ruimte. Omdat ze weten dat je dan beter zult functioneren op je werk. Het Waarde-naar-Profijt-model helpt om deze benadering van duurzame inzetbaarheid te verbinden met doelmatigheid.”

  Dat klinkt allemaal prachtig, maar die zoektocht naar je sterkste punten duurt soms een heel werkend leven, met vaak vallen en opstaan. Weet jij manieren om daar sneller achter te komen?

  Ja! En als je die wilt horen, moet je zeker een kaartje kopen voor het event Inzet op Maat, hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 35 euro!

  lees verder
 • 22-10-2017Informatiebijeenkomst nieuwe privacywetgeving

  lees verder
 • 11-10-2017Nieuwe data NPDI trainingen bekend. Schrijf je nu in!

  Vanaf vandaag kun je je aanmelden voor de training organisatiescan, de training implementeren van de DIX en leidinggevendescan en de training voor de Kostenbaten tool. 

  Kostenbatentool
  Op 24 november organiseert het NPDI weer een training voor het leren werken met de Kostenbaten tool Duurzame inzetbaarheid. De training staat ook open voor niet leden van het NPDI. Leden en niet leden kunnen zicht aanmelden via info@npdi.nl o.v.v KOBADI Training 24 november, naam, organisatie en telefoonnummer. 

  Organisatiescan
  Tijdens deze training gaan we in op de modules van de organisatiescan (ambities, ontwikkelingen, inzetbaarheidsvraagstukken, bedrijfsscan, ​middelen analyse en de Kosten Baten tool duurzame inzetbaarheid​). De organisatiescan is bedoeld om met ​NPDI instrumenten en andere middelen tot een goede organisatieanalyse te komen. De adviseur weet wanneer hij welke middelen inzet en hoe dit helpt heldere adviezen te geven,​ een ​goed plan van aanpak op te stellen en met de uitkomsten de vervolgstappen te formuleren.​

  Duur: 1 dag (10-16.30u)
  Datum: 17 november
  Locatie: Debbemeerstraat 25, Hoofddorp
  Trainers: Guido Welter & Dennis Lindeboom
  Prijs: € 480, incl. lunch

  Implementeren van de DIX en leidinggevendenscan 
  Tijdens deze training gaan we in op a. ​de implementatie van de DIX en b. de leidinggevendenscan ​binnen een organisatie. Je leert hoe je het DI-portaal kunt inrichten passend bij de doelstellingen, communicatie en implementatie van de organisatie. Aan de hand van casuïstiek krijg je inzicht in verschillende wijze van toepassing en ga je ook zelf achter de `knoppen` zitten om het DI-portaal ter plekke ​op onderdelen proefsgewijs ​in te richten met een aantal van je eigen interventies/content. Je leert de leidinggevendenscan in te zetten en in te bedden in een ontwikkelprogramma​ en een totaalaanpak om zo bijvoorbeeld de implementatie DIX en het DI-portaal te laten slagen​.

  Duur: 1 dag (10-16.30u)
  Datum: 1 december
  Locatie: Debbemeerstraat 25, Hoofddorp
  Trainers: Guido Welter & Dennis Lindeboom
  Prijs: € 480, incl. lunch

  Aanmelden voor de organisatiescan of DIX?

  Eventbrite - Kennismakings-bijeenkomst NPDI


  Leden van het NPDI krijgen €200,- korting!
  Ben je lid van het NPDI en wil je gebruik maken van deze korting? Klik dan op de onderstaande knop.

  Eventbrite - Kennismakings-bijeenkomst NPDI

  lees verder
 • 01-10-2017Langer doorwerken tot 68, 69, 70 en verder... hoe te sturen op duurzame inzetbaarheid

  Dinsdag 10 oktober 2017
  Gastbedrijf ENGIE Nederland

  lees verder
 • 06-09-2017Vitaal en duurzaam inzetbaar blijven bij onregelmatige diensten, hoe doe je dat?

  lees verder
 • 14-07-2017Gezondheid en productiviteit in de malariagebieden van Afrika

  lees verder
 • 22-06-2017Verslag NPDI-Event Werk in 2030

  lees verder
 • 31-05-2017Winnaar Kroon op het Werk 2017 bekend

  lees verder
 • 27-05-2017Koningin Maxima lanceert werkgeverswebsite op symposium platform Wijzer in geldzaken

  lees verder
 • 21-04-2017Langer doorwerken, hoe manage je een succesvolle transitie?

  Langer doorwerken, hoe manage je een succesvolle transitie naar duurzame & langere inzetbaarheid van uw werknemers? 

  Een coproductie van Edwin van de Plasse en Eric Bergamin gebaseerd op de inspiratie en inbreng van de deelnemers aan onze Ronde Tafel d.d. 28 maart 2017.

  In Nederland is al enige jaren sprake van een opschuivende pensioenleeftijd en een vergrijzende & ontgroenende bevolking. In menig bedrijf ligt de gemiddelde leeftijd nu al tussen de 45 en de 52 jaar en is deze nog steeds stijgende. Er is eigenlijk niemand die zich afvraagt óf dit impact heeft. Veeleer vinden werkgevers en sociale partners zich geplaatst voor de uitdaging om hierbij tot een nieuw evenwicht te komen: een nieuw evenwicht tussen duurzame inzetbaarheid én de benefits van werknemers. 

  lees verder
 • 12-04-2017Nominaties Kroon op het Werkprijs 2017 bekend

  Vandaag werd op basis van TNO-onderzoek bekend welke vier bedrijven de jury nomineert voor de Kroon op het Werkprijs 2017. De genomineerde bedrijven zijn:

  • Achmea (13.000 medewerkers)
  • Conservatorgroep (110 medewerkers)
  • Decos Technology Group (100 medewerkers)
  • Azora (1500 medewerkers)

  lees verder
 • 04-04-2017Congres Waar het om draait bij Onregelmatige Diensten

  Vitaal en duurzaam inzetbaar blijven bij onregelmatige diensten, hoe doe je dat? Mensen hebben een vak geleerd en gaan vol energie aan de slag. Vervolgens moeten zij zelf zo optimaal mogelijk hun onregelmatige werk- en levensstijl organiseren. Hierop zijn ze vaak onvoorbereid. Er is een sterk groeiende behoefte aan bewustwording, kennis, inzicht en praktische handvatten. Als HR verantwoordelijke wilt u bijdragen aan een succesvolle organisatie en uw medewerkers faciliteren en ondersteunen om ook in onregelmatige omstandigheden productief, alert, klantgericht en met plezier te kunnen werken. Bent u ook benieuwd naar oplossingen? Op dinsdag 25 april 2017 organiseert Duurzaam Inzetbaarheid Centrum het Congres `Waar het om draait bij Onregelmatige Diensten`.

  lees verder
 • 04-04-2017Kanker en Werk

  Bijna 100.000 mensen worden er jaarlijks mee geconfronteerd: de diagnose kanker. En dat terwijl ze vaak nog volop in het leven staan. Een gezin, familie, vrienden, een goede baan. De behandeling van kanker wordt steeds beter, de overlevingskans steeds groter. Maar ten aanzien van de relatie ‘kanker en werk’ is nog veel te verbeteren.

  lees verder
 • 17-03-2017Blog: Gouwe Lozzie

  “Dom!” Ik hoor het mijn vader nog zeggen. 1995, ik had mijn eerste vaste baan bij een grootbank opgezegd en gekozen voor de uitzend- en later consultancywereld. Dom? Ja, vanuit zijn perspectief wel. Pa had diverse jubilea gevierd en inderdaad die ‘Gouwe Lozzie’ gekregen voor jarenlange trouwe dienst. Een mooi gebaar, waarvan ik wist dat het voor mij niet weggelegd zou zijn. 

  In tegenstelling tot nu was ik toen niet bewust bezig met duurzame inzetbaarheid, loopbaanperspectieven, loopbaanzelfsturing of zelfregie. Ik fladderde naar een aantal verschillende rollen bij diverse werkgevers. Achteraf gezien mijn opstap naar het ondernemerschap. Inmiddels al weer zo’n 15 jaar geleden. 

  Bewustwording op inzetbaar blijven is belangrijk. Af en toe stilstaan bij jouzelf in relatie tot de arbeidsmarkt: hoe verander ik als mens? Kan (en wil!) ik dit blijven doen? Wat is mijn positie op de arbeidsmarkt? Wat zijn de ontwikkelingen in mijn beroep? Wat zou ik nog meer kunnen gaan doen? Er komen steeds meer initiatieven om bewustwording op dit thema te stimuleren en in te bedden in het dagelijkse (werk)leven. Een goede zaak. 

  De Gouwe Lozzie van mijn overleden pa heeft nog steeds een mooi plekje in ons huis. Hoewel ik zelf die vastigheid nooit geambieerd heb ben ik daar tóch plaatsvervangend trots op! 

  Geschreven door:
  Maurice Vermunt | LDC Business

  lees verder
 • 14-03-2017Cao-onderhandelingen in de toekomst bepaald door de DI-code?

  Langer doorwerken dan 65 is vaak heel goed mogelijk. Voorwaarde is wel dat werkgever en werknemer hier hele praktische afspraken over maken en daar met elkaar daadwerkelijk over in gesprek gaan. Kernwoord is daarbij ‘vertrouwen’.

  Op 13 maart 2017 heeft NPDI-bestuurslid Jan van der Reest, in aanwezigheid van zo’n 25 werkgevers, werknemers en vertegenwoordigers, de DI-code als eerste overhandigd aan Martin Merks van Recron en Margriet de Peuter, manager cao overleg in de sector recreatie.

  In meer dan 80% van alle cao’s maken werkgevers- en werknemers afspraken over duurzame inzetbaarheid. In de praktijk lukt het daarbij niet goed om het langer, gezond en met plezier door werken handen en voeten te geven.  Met de DI-code helpt NPDI de vraag te beantwoorden waar we het nu precies over hebben. Daarnaast biedt de code een kapstok aan werkgevers- en werknemersorganisaties om concreet met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Dat is goed voor bedrijven, werkenden en voor de Nederlandse economie. 

  Meer informatie over de DI-code is te lezen in het informatieboekje.

  lees verder
 • 10-03-2017Blog: De zorg moet in het zonnetje

  Wat heeft de zorg nodig? Wie het negatieve nieuws over de sector leest, denkt dat het alleen maar draait om geld, regels en keuzes. Wat we voortdurend lijken te vergeten, zijn de mensen die de zorg verlenen: de verpleegkundigen en verzorgenden. Wat zorgt ervoor dat zij bereid zijn in de auto te stappen? Om elke dag op weg te gaan naar de cliënten, bewoners of patiënten met wie ze werken. Waar ze ondanks alle paarse krokodillen, het personeelstekort en nutteloze administratie iets proberen te maken van hun vak. 

  Ze lopen zich de benen onder het gat vandaan en tillen zich een hernia met het risico zelf patiënt te worden. Ze proberen voldoening te blijven halen uit de kleine dingen waar het in het leven echt om gaat. Wie ziet hen? Wie zet hen eens in het zonnetje? Wie viert met hen hun bestaansrecht? Wat is voor hen het ‘goud’ waar ze elke dag hun bed voor uitkomen en dat maakt dat ze gemotiveerd blijven?

  Natuurlijk moet er van alles gebeuren om de zorg beter te maken. Er worden congressen en symposia volgepraat door experts, bestuurders en managers die elkaar inspireren om het anders te gaan doen. Maar wie inspireert die mensen die het nu al doen? Zij verdienen een steun in de rug, een klap op de schouder, een compliment. Iets anders dan de voortdurende stroom van instructies hoe ze hun werk anders of beter moeten doen.

  Waarom geven we ze niet een keer een oprecht dankjewel, een openbare blijk van waardering?  Een evenement over het vak en niets anders dan het vak. Voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook voor de nieuwe generatie die erover denkt om het vak te gaan uitoefenen. Want wat hebben we die jeugd nodig in de toekomst!

  Ik heb een droom voor 2017. Ik zie een theater voor me, gevuld met zorgverleners, die van hun baas een bijzondere voorstelling cadeau krijgen als blijk van waardering. Een voorstelling waarin de liefde voor en de schoonheid van het zorgvak wordt bezongen door muzikanten op het podium. Muziek die inspireert en de essentie van het werken met mensen weergeeft. Waar verhalen worden verteld door zorgverleners over de gouden momenten in het werk. Waar middelbare scholieren heen kunnen om te proeven van een toekomst in de zorg.

  Ik wil die droom samen met jullie realiseren in 2017! Dus kom maar op met die ideeën! Samen maken we er iets heel bijzonders van… 

  Deel je mijn droom en wil je wat doen? Ken jij iemand die mij verder zou kunnen helpen? Neem dan contact op via alyanna@magma-coaching.nl of bel: 06 306 039 36.

  Geschreven door:
  Alyanna Bijlsma | Magma coaching

  lees verder
 • 28-02-2017Vrouwelijker leidinggeven nu harder nodig dan ooit

  De keuze voor leiders van het type Donald Trump laat zien dat ons beeld van leiderschap veel te mannelijk is gekleurd. We moeten ons daarom hard maken voor feminiene leiderschapskwaliteiten, zoals samenwerking, inleven in andere mensen en continuïteit. Deze waarden worden onterecht weggezet als soft.’ Dat betoogt Joke Storm (Amsterdam, 1946) in De duit en de fluit.

  lees verder
 • 24-02-2017Vitalogie! Wie kent het nie?

  Je gezond en vitaal voelen is heel vanzelfsprekend... totdat het niet meer vanzelfsprekend is! Dit geldt overigens niet alleen voor oudere mensen, maar op het moment ook juist voor jongeren. Zo zijn er hele vitale vijfenzestigplussers, maar ook bejaarde dertigers.  

  In een tijdsgeest waarbij we steeds langer `moeten` doorwerken en waarin we met minder mensen hetzelfde, of soms zelfs meer, werk moeten doen is het een uitdaging om je vitaal & verbonden te blijven voelen.  

  Modewoorden
  Vitaliteitsmanagement, duurzame inzetbaarheid, vitaliteitsbeleid, work-life balance, mindfulness, leefstijlprogramma`s etc. zijn in het bedrijfsleven op dit moment echte modewoorden. Maar wat betekenen ze nu precies en wat betekent dit voor jou of voor jouw organisatie? Wiens verantwoordelijkheid is het nu om je vitaal & verbonden te voelen, van de medewerker, de werkgever, of is het een gedeelde verantwoordelijkheid? Hoe dan ook, welk woord je er ook aan geeft, het heeft allemaal met vitalogie te maken.  

  Vitalogie
  Vitalogie (vitae uit het Latijn “leven” en  lógos “leer”) is de leer van vitaliteit van levende wezens en levensvormen. Vitalogisch betekent dus met betrekking tot de levenskracht van levende wezens. Vitaliteit gaat met andere woorden over energie. Klaas Koster is oprichter van Vitalogisch® en de Vitacademie. “Vitaliteit duidt in onze optiek op het functioneel stromen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.” aldus Klaas Koster.  

  Stephen Covey signaleerde al het ‘paradigma van de complete mens’. We zijn in de kern vierdimensionale wezens met lichaam, hoofd, hart en ziel. Wie alle westerse en oosterse filosofieën en religies bestudeert, zal steeds dezelfde fysieke, de mentale, de sociaal- emotionele en de spirituele dimensie aantreffen. Deze worden echter in verschillende termen aangeduid, maar komen vaak op hetzelfde neer. Ze vertegenwoordigen de vier basisbehoeften van mensen, te weten: leven (fysiek), liefhebben (relaties), leren (groei en ontwikkeling) en iets nalaten (bijdragen, ertoe doen). Als we deze behoeften weten te vervullen, komen we in balans met onszelf en kunnen we onze talenten ontplooien en benutten (S. Covey, 2005).
   
  Vitaloog 
  Net zo vanzelfsprekend als dat je voor informatie over biologie naar een bioloog gaat, om je te laten helpen met je psychologische gesteldheid naar een psycholoog en voor filosofische vraagstukken ga je naar een filosoof. Zo ga je voor meer vitaliteit naar een vitaloog. Dat is heel logisch, Vitalogisch zelfs!  

  Een beoefenaar van vitalogie wordt een vitaloog genoemd. Klaas en zijn vitateam zijn de eerste vitalogen van Nederland. “Een vitaloog helpt je met het onderzoeken aan welke ‘knop’ jij kan draaien om je fit & vitaler te voelen. Een vitaloog zet o.a. de vitaliteitsschijf van vijf in om individuen en organisaties te begeleiden naar meer vitaliteit, zodat ze meer uit hun talenten, loopbaan en privéleven kunnen halen.”

  Opleiding Vitaloog
  Nieuw in Nederland is de opleiding Vitaloog. Er zijn inmiddels verschillende opleidingen tot vitaliteitsadviseur of vitaliteitscoach, maar de opleiding tot Vitaloog is toch écht even wat anders.  De opleiding Vitaloog legt de brug tussen consulting, coaching en ondernemerschap en is stevig gefundeerd in de wetenschap ondersteund met organisatie- en vitaliteitsscans die o.a. zijn ontwikkeld in samenwerking met TNO en NPDI. Aanpassingen in de bedrijfscultuur en leefstijl van medewerkers zullen de kwaliteit van werk en leven effectief kunnen verhogen.  

  De opleiding tot Vitaloog, bestaande uit vijf modules, start op 29 maart en wordt o.a. gevolgd door HR-managers, trainers & coaches, gezondheidsprofessionals zoals diëtisten, personal trainers en gewichtsconsulenten, die geïnteresseerd zijn in een integrale aanpak betreffende vitaliteitsmanagement en de duurzame inzetbaarheid van mensen bij organisaties.  

  Vitaliteitsschijf
  De nieuwe schijf van vijf: de vitaliteitsschijf borgt een complete benadering van het begrip vitaliteit. Je vitaal voelen begint met het inzien van het nut en de noodzaak ervan (vitalogisch) en is een goede balans van lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch). Deze integrale aanpak is uniek en zorgt voor maximale impact en blijvende gedragsverandering. De kracht van maatwerk programma’s van Vitalogisch.nl schuilt in een unieke combinatie van meten, trainen en coachen op de vijf aspecten van vitaliteit van jou of jouw medewerkers.  

  Vijf gouden regels
  De vitaliteitsschijf bevat daarnaast een vijftal richtinggevende regels. De vijf gouden regels voor meer vitaliteit en dus meer levenskracht en energie zijn:  

  1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen;
  2. Beweeg voldoende, eet gezond, en neem voldoende rust;
  3. Alles wat je aandacht geeft groeit, richt je op het positieve;
  4. Zoek een (werk)omgeving dat bij jouw mentale en fysieke gestel past;
  5. Weet wat je levensdoel is en ga voor werk waar je er toe doet.

  lees verder
 • 26-01-2017Bijeenkomst code duurzame inzetbaarheid voor sociale partners

  Op maandag 13 maart vindt in Het Glazen Huis in Klarenbeek de bijeenkomst over de code duurzame inzetbaarheid plaats. Deze code is een instrument rond duurzame inzetbaarheid voor sociale partners die NPDI samen met een aantal sociale partners heeft ontwikkeld.

  Sociale partners maken steeds vaker in de cao afspraken over duurzame inzetbaarheid, zowel als het gaat om onderzoek naar knelpunten en oplossingsrichtingen als het implementeren van diverse maatregelen. Bij de start van het overleg tussen sociale partners over duurzame inzetbaarheid merken we dat het vaak zoeken is naar de definitie en betekenis van duurzame inzetbaarheid, en de manier die gekozen wordt om duurzame inzetbaarheid in de sector of het bedrijf te verbeteren. Om dat makkelijker te maken heeft NPDI hiervoor een code ontwikkeld, die kaders en een praktische invulling bieden voor de aanpak van duurzame inzetbaarheid. De code is vrij te gebruiken.

  Programma

  • 13.00 uur - Ontvangst en registratie
  • 13.30 - 13.40 uur - Opening door de dagvoorzitter Jan van der Reest, Atrium groep en bestuurslid van NPDI
  • 13.40 - 14.00 uur - Wie of wat is NPDI door de directeur van het NPDI Wouter van Ginkel                       
  • 14.00 – 14.30 uur - Code DI voor sociale partners
   - waarom een code?
   - praktijkcases
   - inhoud van de code  
  • 14.30 – 16.00 uur - gesprekssessies in kleinere groepen
   - problematiek uitwisselen
   - wat kan de rol van de code zijn
  • 16.00 -16.15 uur - Lancering code en programma aanbod NPDI 
  • 16.15 uur - Afsluiting en netwerkmogelijkheden: vitale borrel

  Aanmelden 
  Deelname is kosteloos. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn dan kunt u zich aanmelden via info@npdi.nl Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met een routebeschrijving.

  lees verder
 • 16-01-2017De duit en de fluit

  Op 17 februari presenteert NPDI voorzitter Joke Storm haar boek `De duit en de fluit`. De hoofdstukken in het boek zijn acht lessen die zeer bruikbaar zijn voor zowel vrouwelijke als mannelijke leidinggevenden. Daarnaast deelt Joke acht taboes die volgens haar vrouwelijker leidinggeven nu nog in de weg staan. Zoals ‘vrienden zijn met de baas’, ‘werk mengen met privé’, ‘bestuurders die in deeltijd werken’ en ‘mannen die steun zoeken bij anderen.’ 

  De presentatie vindt plaats om 16.00 uur in de Idazaal Prinsenstraat 37 Den Haag. Het eerste exemplaar wordt aan Pia Dijkstra overhandigd. Aukje Nauta, Jos de Blok van Buurtzorg en Martine Delphos gaan in discussie met de zaal over de taboes, die in het boek zijn beschreven. 

  NPDI leden zijn van harte welkom en kunnen zich opgeven via www.jokestorm.nl. Via de site is ook het boek te bestellen. Meer informatie over het boek leest u hier!

  lees verder
 • 23-12-2016Nieuwe code duurzame inzetbaarheid

  Voor werkgevers en vakbonden staat duurzame inzetbaarheid steeds hoger op de agenda. Toch blijft het lastig goed hier goede afspraken over te maken, weet Robert Schuurman. Daarom heeft het Nationaal Platform Duur- zame Inzetbaarheid nu een code ontwikkeld, die sociale partners kan ondersteunen. 

  Volwassen arbeidsverhoudingen

  De code wil allereerst helpen om een gemeenschappelijk denkkader te creëren waarbinnen DI gestalte kan krijgen. Als al in de beginfase van een traject onduidelijkheid bestaat, is het moeilijk om dit gedurende het proces bij te sturen. Een bijkomend probleem is dat het inhoudelijk gesprek over DI vaak gebaseerd is op bestaande CAO’s en sociale plannen. Een goed voorbeeld zijn de bestaande seniorenregelingen, zoals extra vrije dagen voor oudere werknemers of het verdwijnen van de verplichting tot overwerk of onregelmatigheid boven een bepaalde leeftijd. Door werknemers worden deze afspraken vaak gezien als een verworven recht. Voor de werkgever zijn dergelijke afspraken, bijvoorbeeld vanwege toenemende vergrijzing, soms kostenverhogend of verstorend voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Als dergelijke tegenstellingen het begin van de discussie over DI worden opgeworpen, wordt het lastig om in de praktijk goede afspraken te maken. 

  lees verder
 • 14-12-2015Hard-lopen in je loopbaan?

  Over presteren en functioneren Na jarenlang actief te zijn geweest als handballer, is sinds 2009 het hardlopen een passie van me geworden. De fitheid die je opbouwt is geweldig, en zorgt voor veel positieve energie en zin om dingen aan te pakken.

  Er wordt veel gesproken over de invloed van sport en bewegen, op het werk. Alle wetenschappelijke studies tonen aan, dat de medewerkers die geregeld sporten minder ziek zijn en beter functioneren. Het heeft simpelweg een positieve werking op je lichamelijke weerstand en conditie.

  lees meer `Hard-lopen in je loopbaan?`

  lees verder
 • 18-07-201522 miljoen euro voor vitaal houden van werknemer

  Bedrijven en instellingen kunnen van 19 oktober tot en met 13 november 2015 wederom een aanvraag indienen bij het Agentschap SZW om mensen langer en productief aan het werk te houden. Een aanvrager kan de helft van de projectkosten gesubsidieerd krijgen, tot een bedrag van maximaal tienduizend euro, op voorwaarde dat het zelf de andere helft van het subsidiebedrag bijlegt.

  Duurzaam inzetbaar
  Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties. Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

  Bedrijven hebben in het najaar van 2014 ook een aanvraag kunnen indienen voor subsidie uit het Europees Sociaal Fonds. Er was toen eveneens 22 miljoen euro te verdelen. Ruim tweeduizend bedrijven hebben daaraan meegedaan. Bekijk voorbeeldprojecten van bedrijven die eerder meededen.

  Lees voor meer informatie en uitleg de toelichting bij de gewijzigde regeling, rechts op de pagina onder Externe links. De regeling is op 15 juli 2015 gepubliceerd in de Staatscourant.

  Lees meer op agentschap SZW

  lees verder
 • 14-07-2015Bedrijven bundelen krachten in streven naar nul ongevallen

  Jaarlijks vinden er zo’n 200.000 arbeidsongevallen plaats in Nederland. Uit analyse blijkt dat vrijwel al deze ongevallen waren te voorkomen. In navolging van het succesvolle Finse netwerk, hebben Nederlandse bedrijven, onder leiding van TNO, het Zero Accidents Netwerk opgericht. Hierin delen bedrijven hun kennis en ervaring met als streven: nul ongevallen.

  8 mei - Wijchen: gewonden bij explosie in spuiterij
  7 mei - Kesteren: man overleden bij beknelling
  6 mei - Vriezenveen: man gewond bij ontploffing
  3 mei - Oosterwolde: dode en elf gewonden na omvallen hoogwerker
  (Bron: http://bedrijfsongeval.blogspot.nl)

  Het Finse bewijs
  Het Nederlandse netwerk is opgericht naar Fins voorbeeld, waar het netwerk al sinds 2003 succesvol actief is. In de periode 2008 – 2012 hebben de deelnemende bedrijven een reductie van 46% van hun ongevallen-frequentie gerealiseerd. In de nationale statistieken was die daling slechts 7%.

  De nul-ongevallenvisie
  “Alle ongevallen kunnen worden voorkomen”, dat is het uitgangspunt van de deelnemers aan het Zero Accidents Netwerk. Door actief te werken aan verschillende bedrijfsaspecten, zoals het versterken van managementcommitment, een sterke veiligheidscultuur en innovatieve oplossingen en tools, wordt het aantal ongevallen aanzienlijk teruggebracht, met als streven: nul ongevallen. Tijdens workshops en via persoonlijke contacten delen deelnemers aan het Zero Accidents Netwerk hun kennis en ervaring uit verschillende sectoren.

  Over het Zero Accidents Netwerk
  Het Zero Accidents Netwerk is een vrijwillig netwerk van bedrijven die zich openlijk committeren aan het streven naar nul ongevallen. De huidige deelnemers zijn: Heijmans N.V., Joh. Mourik & Co. Holding B.V., Koninklijke BAM Groep nv, Martens en Van Oord Groep B.V., RadioAccess B.V., RDW, Scania Production Meppel, Suiker Unie, Tennet TSO B.V. www.zeroaccidents.nl

  Noot voor de redactie
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
  Eveline Janse – Consultant en project manager (marketing)communicatie
  Eveline@everlution.nl / 06-29183888

  lees verder
 • 05-07-2015Zonder extra tijd meer bewegen!

  Wie wil dat nu niet? Wij horen bijna dagelijks dat mensen graag meer willen bewegen, maar het lukt vaak niet er tijd voor vrij te te maken. Daarom heeft Wilma Wouters het boek `Bewegen kan altijd` geschreven, boordevol eenvoudige oefeningen die makkelijk uitvoerbaar zijn gedurende je (werk)dag. Zo kun je bijvoorbeeld fitter worden tijdens het tandenpoetsen. De oefeningen verbeteren je conditie, mobiliteit en stabiliteit en geven een energieboost! Het is zelfs méér dan een boek; met een vragenlijst op de site kun je aan de slag met het realiseren van je persoonlijke doel. Wil je dit boek gratis ontvangen? Wij verloten er 10, laat ons weten waarom jij meer wilt bewegen en je maakt kans op een boek. Je mag het natuurlijk ook gewoon bestellen.

  lees verder
 • 20-06-2015Een reis door Duurzame Inzetbaarheid 2 & 3 november

  The Game
  Ervaar de betekenis van Duurzame Inzetbaarheid in “The Game”. Uitgedaagd door tijdsdruk, bottlenecks, dilemma`s en onverwachte wendingen, ga je onder leiding van een deskundige spelleider een opdracht oplossen door informatie in te winnen bij partners op het plein!  

  Workshop en lezingen
  Bezoek het café en wissel onder het genot van een hapje en een drankje ervaringen uit met collega`s. De hoofdthema’s van dit jaar zijn:

  • Vergroten van gezondheid
  • Creëren van betrokkenheid
  • Ontwikkelen van medewerkers
  • Organiseren van overleg en samenwerking
  • Meten van rendement 

  Netwerken

  Bezoek het café en onder genot van een hapje en een drankje kun je ervaringen uitwisselen met collega’s Bezoek de interactieve beursvloer en maak kennis met alle facetten van Duurzame Inzetbaarheid. Bestel snel je toegangskaarten!  lees verder
 • 04-06-2015Persbericht Mercer Gezondheidsportaal

  Mercer, Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) en Richting zijn een samenwerking gestart die werknemers helpt duurzaam inzetbaar te blijven. Werknemers maken zelf een stappenplan om tot hun 67e te kunnen doorwerken bij hun bestaande werkgever. Het initiatief bestaat uit een zelftest, een marktplaats voor interventies en koppelingen met verzekeringen en het monitoren van de succesfactoren en effecten van de aanpak. Het idee is dat de benodigde hulp zoveel mogelijk uit verzekeringen worden gefinancierd.

  Lees verder

  lees verder
 • 28-04-2015Interview met partner ADDIC

  Arlette Daemen begon in 2014 haar eigen bedrijf ADDIC en is specialist op het gebied van duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Kort na de start van ADDIC sloot zij zich aan als partner van het NPDI en in een interview dat onlangs verscheen in WIJ Limburg vertelt zij over haar werk en de rol van het NPDI daarin.

  Lees meer in het artikel.

  lees verder
 • 15-04-2015Kennissessie `Aan de slag met Fysieke Belasting`

  Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. TNO vertaalt inzichten uit onderzoek naar bruikbare kennis en praktische instrumenten over fysieke belasting. Op deze manier draagt TNO bij aan het verminderen van klachten en uitval en het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van werknemers in Nederland. 

  lees verder
 • 12-03-2015Artikel `Leiding geven aan inzetbaarheid`

  De inzet van de leidinggevendenscan van het NPDI beschreven in artikel voor Tijdschrift voor Management Development.

  lees verder
 • 12-03-2015De kosten van ziekteverzuim voor werkgevers in Nederland

  Door de verplichting het loon over verzuimde dagen door te betalen hebben werkgevers groot belang bij het terugdringen van het ziekteverzuim van hun werknemers. Verzuim leidt tot economische schade omdat personele kosten verloren gaan, zonder dat hier opbrengst tegenover staat. 

  lees verder
 • 12-12-2014Persbericht: Duurzaam Inzetbaarheid Centrum lanceert receptenboek

  Het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum lanceerde op vrijdag 12 december het receptenboek ‘Wat eet je tijdens de onregelmatige dienst?’. Het boek staat vol informatie, praktische handvatten, tips en recepten die helpen om werknemers tijdens wisseldiensten energiek te houden. De afgelopen jaren zijn er door het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum meer dan 1.000 mensen getraind in hoe om te gaan met het werken in onregelmatigheid (ploegendienst). Niet door te benadrukken wat niet goed voor ze is, maar door het geven van praktische tips met betrekking tot wat wel goedvoor ze is. Het receptenboek is hiervan een voorbeeld. Tijdens de lancering van het boek in het Jordenhuis te Deventer benadrukte Ruud Cornelisse, bestuurder Abvakabo FNV, het belang van het receptenboek voor werknemers die op onregelmatige tijden werken. HR-manager van Qbuzz, Fred Kagie, prees vooral de praktische toepasbaarheid van de gerechten voor zijn organisatie.

  Wij leven in een 24-uurs maatschappij waarin meer dan een miljoen Nederlanders op onregelmatige tijden werkt. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat deze onregelmatige diensten een aanslag op ons lichaam zijn. Ook de kranten staan er vol mee: we slapen te weinig en we worden ongezonder. “Wat ons opviel is dat met name het probleem wordt uitvergroot, echter de praktische oplossingen worden niet geboden. Welke gerechten eet je tijdens een onregelmatige dienst? En hoe kan je deze makkelijk meenemen?”, aldus Hans Spanjers, directeur van het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum. Spanjers: “Op het moment dat het idee voor een receptenboek ontstond is collega Karin van der Sangen onmiddellijk aan de slag gegaan. Zij heeft vol enthousiasme gewerkt aan het boek en zie het resultaat!”. De eerste exemplaren van het boek zijn overhandigd aan onder andere Ruud Cornelisse (Abvakabo FNV), Peter Meerman (Deventer Kring van Werkgevers), Wouter van Ginkel (Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid), Marco Kok (MKB Deventer), Fred Kagie (Qbuzz) en Jeanet Kleine Schaars (Zorggroep Raalte). Van Ginkel gaf aan weer verrast te zijn door dit initiatief van het DIC. Met name de originele wijze waarop het centrum wederom een brug slaat tussen de wetenschap en de praktijk.

  Voor het receptenboek is samengewerkt met sterrenchef Baltasar Tieskens. Tieskens maakte in twee jaar tijd zijn droom waar en wist op zijn dertigste met zijn innovatieve kookstijl een Michelinster te bemachtigen. Inmiddels is hij ook foodcoach en culinair consultant. Daarnaast werkt hij als freelance coach voor het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum. Hij is betrokken bij een groot project waarin ruim 800 bus- en taxichauffeurs deelnemen aan een vitaliteitprogramma. In het boek draait het om voedzame, vullende en praktische maaltijden die makkelijk mee te nemen zijn. Het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum heeft gekeken naar de werknemer in de wisseldiensten in verschillende branches. Belangrijk is dat zij de gerechten kunnen meenemen in hun broodtrommel of in een plastic zakje. Op veel plaatsen is een koelkast en magnetron aanwezig waar je eenvoudig je eten kunt koelen en opwarmen.

  Het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum te Deventer helpt organisaties en haar medewerkers om vitaler te worden. Spanjers: “Vitale mensen presteren beter, maar om vitaal te zijn moet je weten wat energie kost en waar je energie van krijgt. Wij helpen mensen zich bewust te worden van deze energiestromen”. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn actuele thema’s, omdat de beroepsbevolking krimpt en de pensioenleeftijd hoger ligt. De arbeidsproductiviteit moet fors omhoog om concurrerend te blijven. Door praktisch uitvoerbare maatwerkprogramma’s, trainingen en producten motiveert het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum organisaties en haar werknemers. Het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum betuttelt niet, maar daagt mensen uit en motiveert hen van binnenuit. Alles onder het motto: een leven lang meedoen!

  Het receptenboek ‘Wat eet jij tijdens de onregelmatige dienst?’ is te koop bij Food & Oil te Deventer (Grote Overstraat 63) en via www.duurzaaminzetbaarheidcentrum.nl.

  lees verder
 • 11-12-2014Persbericht: Aantal gevallen van kanker door leefstijlfactoren voor het eerst in kaart gebracht

  30% van kanker is in principe te voorkomen door gezonde leefstijl  

  Amsterdam 11 december 2014 – In opdracht van KWF Kankerbestrijding heeft TNO de bijdrage van leefstijlfactoren aan kanker voor de Nederlandse situatie voor het eerst in kaart laten brengen. In Nederland zijn er jaarlijks ruim  100.000 nieuwe gevallen van kanker en sterven jaarlijks 44.000 mensen aan kanker. De kans op het krijgen van kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar  ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl. Naar schatting 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl, en zou daarmee in principe voorkomen kunnen worden. Niet roken is hierin het belangrijkste advies maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen om het risico te verlagen.  

  Een garantie om kanker te voorkomen is er niet en in veel gevallen is er sprake van  ‘domme pech’. Maar mensen kunnen zelf de kans op het krijgen van kanker verminderen door gezonder te leven. Slechts 20% van de bevolking is van mening dat hun eigen leefstijl het risico op kanker verhoogt (TNS NIPO meting in opdracht van KWF, 2014). KWF Kankerbestrijding vindt het daarom extra belangrijk om het publiek goed te informeren over de invloed van leefstijlfactoren op het krijgen van kanker.  

  Roken
  Roken is veruit de grootste en gevaarlijkste risicofactor voor het krijgen van kanker. 19.000 mensen krijgen jaarlijks kanker door roken. Dat is 19% van alle kanker in Nederland. In totaal sterven er jaarlijks ongeveer 44.000 mensen aan kanker. Wanneer we kijken naar de sterfte aan kanker door roken, dan komt uit het TNO onderzoek naar voren dat bijna 28% van de kankersterfte gerelateerd is aan roken, dit betekent dus dat jaarlijks 12.000 mensen in Nederland sterven aan kanker door roken.  

  Alcohol, overgewicht, ongezond eten, inactiviteit en zonnen
  Andere factoren waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn: alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding en onvoldoende beweging. Deze factoren zijn vaak nauw met elkaar verbonden, en spelen, behalve bij het risico op kanker, ook een rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, evenals roken.

  In Nederland krijgen naar schatting 2900 mensen jaarlijks kanker door het drinken van alcohol. Voeding kan de kans op kanker vergroten of juist verkleinen. Hoewel we niet altijd weten hoe voeding de kans op kanker beïnvloedt, is er genoeg bewijs dat gezonde voeding (voldoende groente- en fruit, voldoende vezels en calcium, niet teveel rood vlees) beschermt tegen het krijgen van sommige soorten van kanker. In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks 9500 mensen kanker door minder gezonde voeding. Daarnaast heeft in ons land ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht, dit wil zeggen een BMI van 25 of hoger. TNO heeft berekend dat jaarlijks 3600 mensen kanker krijgen door overgewicht en dat 2100 mensen kanker krijgen door te weinig te bewegen.  

  Naast bovengenoemde factoren is ook overmatige blootstelling aan zonlicht een belangrijke risicofactor. Dat zonlicht een grote invloed heeft op het ontstaan van huidkanker staat niet ter discussie. Maar hoe sterk die relatie precies is en hoe vaak en hoe lang mensen in Nederland  in de zon zitten is niet duidelijk. Deze gegevens zijn nodig om te kunnen schatten hoeveel mensen jaarlijks huidkanker krijgen door blootstelling aan zonlicht. Daarom wordt er in deze studie geen cijfer gegeven voor het aantal kankergevallen veroorzaakt door zonlicht.  

  Beleidskeuzes KWF Kankerbestrijding
  KWF Kankerbestrijding zal de nieuwe resultaten gebruiken om het Nederlands publiek op een juiste wijze te informeren over de wijze waarop zij hun risico op kanker kunnen verlagen. Als niemand zou roken, zou er significant minder kanker zijn. Daarom zet KWF Kankerbestrijding zich in de komende jaren nog meer in op het terugdringen van het aantal rokers, o.a. door het beïnvloeden van het overheidsbeleid t.a.v. tabaksontmoediging.

  Verstandig zonnen is een belangrijke leefmaatregel om de stijgende aantallen melanomen en andere soorten huidkanker in te perken. Daarom delen wij kennis en informeren wij medewerkers van scholen en toeristische settings over de blootstelling aan UV-straling.

  lees verder
 • 27-11-2014Persbericht: Kroon op het Werk Prijs 2014 naar Gemeente Bronckhorst

  Kroon op het Werk Prijs 2014 naar Gemeente Bronckhorst

  Vandaag tijdens het event ‘Anders Denken, Anders Doen’ is de 15e Kroon op het Werk prijs uitgereikt door FNV voorzitter Ton Heerts aan de Gemeente Bronckhorst. De gemeente viel bij de jury op door hun grondige en creatieve aanpak van duurzame inzetbaarheid. Weinig hiërarchie en procedures, men vertrouwt op de kennis en kunde van de medewerkers. Alle neuzen staan dezelfde kant op.

  Gemeente Bronckhorst
  Vier jaar geleden werden vijf kleine gemeenten samen gevoegd. De toenmalige gemeentesecretaris zag dat als een kans in plaats van een bedreiging.  De ambtenaren hebben sinds die tijd zo veel mogelijk taken en bevoegdheden in eigen hand. Geen parafencultuur meer, maar eigen verantwoordelijkheden. Bij Gemeentesecretaris Van Hout kun je terecht met kritiek, ook als je het met je leidinggevende niet eens bent. Bronckhorst zoekt nu samenwerking met de hele Achterhoek om aan mobiliteit van medewerkers te werken.

  De Kroon op het Werk Prijs
  De Kroon op het Werk Prijs wordt uitgereikt aan die organisatie die bewezen heeft op een duurzame wijze invulling te geven aan het langer, gezond, productief en met plezier aan het werk houden van hun medewerkers. Uit de inzendingen zijn vier genomineerden geselecteerd: Koekjesbakker Veldt, Gemeente Bronckhorst, Enexis en Bilderberg. De jury vond het niveau van de inzendingen hoog, bij alle organisaties staat de ontwikkeling en eigen regie van medewerkers centraal.

  Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid
  Initiatiefnemer Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) is een netwerk van bedrijven en adviseurs en verbind wetenschap met praktijk. “Als platform stimuleren wij mensen én organisaties om het beste in elkaar naar boven te halen. Dat doen we met elkaar. We delen kennis, ontwikkelen kennis en zetten deze in vanuit ieders rol, expertise en verantwoordelijkheid. Het resultaat is duurzame inzetbaarheid van mensen, in balans met de ambities van organisaties.” 

  lees verder
 • 27-10-2014Symposium `Wetenschap & bedrijfsleven gaan samen werkstress te lijf` op 4 november

  Op dinsdagmiddag 4 november organiseert Body@Work TNO-VUmc het symposium Wetenschap & bedrijfsleven gaan samen werkstress te lijf in het hoofdgebouw van de VU te Amsterdam. Onder leiding van prof. Paulien Bongers kunt u deel uitmaken van een middag boordevol leuke en interactieve presentaties van wetenschappers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven én bovendien krijgt u live demonstraties van innovatieve tools, zoals apps en online interventies.

  Van 3 t/m 6 november is de “Check je Werkstress week”. De week staat in het teken van het aanpakken van werkstress en het vergroten van werkplezier! Dit symposium is in het kader van deze week, die onderdeel is van een campagne van het ministerie van SZW rond psychosociale arbeidsbelasting. Voor het programma van die week verwijs ik graag naar: www.checkjewerkstress.nl

  Noteer alvast 4 november van 13.00 tot 17.00 uur in uw agenda voor dit symposium! Een uitgebreid programma ontvangt u aan het eind van deze week. 

  Dit symposium is gratis, maar er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich nu al aanmelden bij Anna Geraedts: a.s.geraedts@vu.nl 

  Mede namens Willem van Mechelen, Paulien Bongers en Vincent Hildebrandt van Body@Work,

  Vriendelijke groet,

  Allard van der Beek

  lees verder
 • 08-09-2014Event `Anders Denken, Anders Doen` op 27 november

  27 november 2014 is de dag van het Event ‘Anders Denken, Anders Doen’. Hét event over technologische en sociale innovaties die bijdragen aan een organisatie waar medewerkers langer gezond, productiever en met plezier blijven werken. Het event vindt plaats in het congrescentrum van Achmea in Zeist (Handelsweg 2, 3707 NH Zeist).

  U kunt zich aanmelden hier aanmelden voor het event.

  Voor meer informatie klikt u op onderstaande links. 

  * Programmaoverzicht
  * Achtergrondinformatie

  lees verder
 • 29-08-2014Aankondiging ESF-subsidie voor duurzame inzetbaarheid

  Het Europees Sociaal Fonds geeft, net als in de voorgaande periode, voor 2014-2020 weer subsidies uit ter bevordering van duurzame inzetbaarheid. De aanvraagperiode loop van 15 oktober t/m 7 november 2014.

  Lees hier alles over de aanvraagcriteria en overige informatie over de subsidie.

  lees verder
 • 07-07-2014Aan de slag met fysieke arbeid: van zwaar naar duurzaam werk

  Gezond, gemotiveerd en productief aan het werk blijven tot aan je pensioen. Hoe doe je dat bij fysiek belastend werk? Welke kennis en oplossingen zijn hiervoor beschikbaar en hoe kunnen werkgevers en werknemers dit in de praktijk brengen? Wat is er nodig om van fysiek belastend werk in de praktijk ook duurzaam werk te maken?

  lees verder
 • 02-07-2014Persbericht Kroon op het werk prijs 2014

  Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) initieert de 15e Kroon op het Werk prijs.

  De prijs stelt bedrijven in staat zichzelf te testen op het langer met plezier en gezond aan het werk houden van hun medewerkers.

  Bedrijven kunnen zich tot 9 september inschrijven.

  De prijsuitreiking vindt plaats op 27 november 2014 tijdens het event ‘Anders Denken, Anders Doen’ in Zeist.

  klik hier voor het Persbericht Kroon op het Werk prijs 2014 van 2 juli 2014

  Klik hier voor achtergrondinformatie over Kroon op het Werk 2014

  Perscontact:
  Wouter van Ginkel, directeur NPDI,
  Telefoon 06 261 661 90 of E-mail wouter@npdi.nl

  lees verder
 • 30-06-2014Artikel duurzame inzetbaarheid in de Zorgsector

  Duurzaam personeelsbeleid wordt steeds belangrijker voor de zorgsector. Niet alleen omdat we steeds langer door moeten werken, ook omdat binnen de zorgsector op termijn een aantal disciplines schaars zullen worden. Goed werkgeverschap om medewerkers te krijgen c.q. te behoudenverdient dan ook de volle aandacht.
  Een zorginstelling die hier aandacht voorheeft is Viva! Zorggroep. Samen met het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid is deze organisatie gestart om de duurzame inzetbaarheidvan het personeel beter te borgen.

  Klik hier voor het artikel `En hoe werk jij`

  De focus in het Nationale inzetbaarheidsplan wordt gelegd op vier cruciale gebieden als het gaat om vitaliteit: gezondheid, vaardigheden, motivatie en werk- en privébalans”, aldus Sieuwke de Vries, projectleider duurzame inzetbaarheidsprojecten bij Vincio en partner van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid.

  lees verder
 • 19-06-2014Gary Hamel over Reïnventing Management for the 21st century

  Inspirerende en zeer fraai opgebouwde speech van Gary Hamel met als titel ‘Reinventing Management for the 21st century.  

  lees verder
 • 02-06-2014TNO boek: Duurzame inzetbaarheid in perspectief

  De duurzame inzetbaarheid van werknemers is een veelzijdig onderwerp dat vele beleidsmakers, onderzoekers en (HR-)managers bezighoudt. Hoe vergaat het de Nederlandse werknemers op de arbeidsmarkt van nu? Welke acties zijn nodig voor de toekomst?

  Deze bundel Duurzame Inzetbaarheid in Perspectief bevat een bloemlezing van resultaten en inzichten uit een variëteit aan TNO-projecten. Het baseert zich op de meeste recente data en nieuw ontwikkelde interventies. In elf hoofdstukken, aangevuld met prikkelende columns van TNO-onderzoekers, biedt deze TNO-bundel antwoorden op vragen als:

  • Hoe actief wordt er werk gemaakt van duurzame inzetbaarheid in Nederland sinds 2010?
  • Welke sectoren en regio’s in Nederland scoren goed en minder goed op duurzame inzetbaarheid?
  • Hoe kunnen organisaties concreet aan de slag met duurzame inzetbaarheid?
  • Hoe gaan inclusieve organisaties met mensen uit kwetsbare groepen om?
  • Wat bepaalt dat werknemers langer door willen werken?

  Downloaden van het boek Duurzame inzetbaarheid in perspectief

  Downloaden van losse onderdelen uit het boek (veel praktische toepassingen die zijn ontwikkeld)

  lees verder
 • 02-06-2014Reactie Falke & Verbaan op SER adviesaanvraag Toekomst arbeidsgerelateerde zorg

  Op vrijdag 23 mei jl. heeft tijdens de BG-dagen een debat plaatsgevonden over het door de heer Grapperhaus toegelichte ontwerpadvies van de SER. We geven een toelichting op deze discussie en een nadere toelichting op onze zorgpunten.  

  De opsteller van het ontwerpadvies is professor Frank van Dijk. Hij heeft tijdens de bijeenkomst nog een extra toelichting gegeven. Hij gaf aan in zijn voorstel uit te gaan van de ILO-verdragen (met name ILO 161 dat overigens niet door Nederland geratificeerd is). Hij stelt een publieke uitvoering van de dienstverlening voor uitgaande van Europese kaderrichtlijn waarbij grote bedrijven werken met een klassieke interne arbodienst. Het overige bedrijfsleven maakt in zijn visie bij voorkeur gebruik van een sectorale of branchegerichte arbodienstverlening en als dat niet mogelijk is een gemeenschappelijke arbodienst. Hij wil professionals in de lead, een multidisciplinaire aanpak, sociale partners in het bestuur en geen scheiding tussen preventie en verzuim. Casemanagers zouden vervangen kunnen worden door arboverpleegkundigen of zoals iemand uit de zaal zei: de `pratijkondersteuner arbo`. Deze laatste functionaris zou dan ook samen met de arbeidsgeneeskundige en de huisarts de arbeidsgerelateerde zorg voor zzp-ers en flexwerkers moeten vormgeven in de eerste lijn. De kosten van de arbeidsgerelateerde zorg zou net als nu vooral door de werkgever moeten worden betaald en niet vanuit de zorgverzekeringswet (met uitzondering van tweedelijns interventies).

  lees verder
 • 21-05-2014Persbericht: Flexarbeid groeit naar 30% in 2020

  Onderzoek TNO toont toenemende behoefte flexibiliteit

  In 2020 zal het personeelsbestand van organisaties straks voor 30% uit flexkrachten bestaan. Op dit moment is dat 25%. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO onder 900 ondernemingen in opdracht van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Het blijkt dat met name organisaties die al gebruikmaken van flexkrachten dit de komende jaren gaan intensiveren. Overall gezien is er sprake van een duidelijke groei in vrijwel alle sectoren. Opvallend is dat flexkrachten nu vaker voor
  specifieke kennis worden ingehuurd dan alleen voor de traditionele piek/ziek-opvang. 

  Het complete onderzoek `De toekomst van Flex, een onderzoek naar flexstrategieën van Nederlandse bedrijven` is te downloaden op www.abu.nl/flexonderzoek.

  Ruim een derde van de onderzochte bedrijven geeft aan dat ze groei van flexibele contracten voorziet in de komende jaren. Zo’n 25% geeft aan te verwachten dat het vaste contract zal afnemen. De grootste groei in flexibele contracten wordt verwacht in tijdelijke contracten, gevolgd door uitzendkrachten/gedetacheerden, proepcontracten en samenwerking met zzp’ers.
  In bijna alle sectoren wordt groei verwacht met name in de financiële dienstverlening, zakelijke dienstverlening, overheid en onderwijs en in zorg en welzijn.

  lees verder
 • 13-05-2014Leergang Human Capital Valuation Nyenrode

  Binnenkort start van leergang Human Capital Valuation van Nyenrode voor HR-professionals en Leidinggevenden

  Proefbijeenkomsten vinden plaats op maandag 2 en 16 juni

  Meer informatie: 
  Otto Veen: M. +31 653 169 255

  Zie ook:  
  * Brochure Human Capital Valuation
  * Schema van de leergang 2014

  lees verder
 • 08-04-2014Nieuwsbrief nr.3 2014 Maatschappelijk Programma Arbeidsomstandigheden (MAPA)

  Goede praktijken van zwaar werk naar duurzaam werk

  De goede praktijken (inclusief de vraag `Wat levert het op?`) zijn uitgebreid tot een set van vijf: Afbouw, Hoveniers, Komkommerteelt, Meubeltransport en Zorg.

  In 2014 wordt het disseminatieplan verder uitgewerkt.

  lees verder
 • 20-03-2014Netwerkdag Platform Duurzame Inzetbaarheid 16 juni 2014

  Maandag 16 juni 2014 zal de eerstvolgende bijeenkomst van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid plaatsvinden.  

  Centraal staan kennis delen en leren van elkaar. Hoofdbestanddeel vormen de interactieve inspiratiesessies die de vier partners van het NIPlan zullen aanbieden. 

  Locatie: Swung House Utrecht
  Papendorpseweg 99, Utrecht

  Meer over het programma volgt.

  De Platform bijeenkomsten staan open voor leden en genodigden.


  Wij kijken uit naar een inspirerende bijeenkomst!

  Heeft u interesse in het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid, vragen of opmerkingen?

  Hiervoor kunt u terecht bij Wouter van Ginkel:
  E. wouter.vanginkel@tno.nl  
  M. 06 261 66 190

  lees verder
 • 20-03-2014Platform Bijeenkomst 10 maart postief gewaardeerd

  Maandag 10 maart 2014 vond de platformbijeenkomst van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid plaats.  

  De netwerkbijeenkomst van 10 maart werd goed bezocht door 53 (potentiële) platformleden.
  De bijeenkomst vond plaats in het Swunghouse in Delft en had, wegens een positieve evaluatie, dezelfde interactieve vorm als de bijeenkomst in november. Het grootste deel van de tijd werd besteed aan werksessies, verzorgd door partners  en  om te netwerken.

  lees verder
 • 20-03-2014Bijeenkomst over De Taalmeter met Stichting Lezen en Schrijven 14 mei a.s.

  Op 14 mei geven wij samen met de Stichting Lezen en Schrijven een workshop over de online tool `De Taalmeter`.

  Uiteraard vertellen we daarbij ook direct de oorzaken en gevolgen van laaggeletterdheid en welke successen verschillende organisaties al hebben geboekt bij de aanpak van laaggeletterdheid.

  Tijd: woensdag 14 mei van 10 tot 12 uur
  Locatie: TNO locatie Utrecht

  lees verder
 • 20-03-2014Achmea Grootzakelijk over NO MORE EXCUSES; 28 maart te Zeist

  Michiel Ober van ACHMEA Grootzakelijk  nodigt iedereen uit voor NO MORE EXCUSES op 28 maart te Zeist

  Eind 2013 heeft Achmea het initiatief genomen om Duurzame Inzetbaarheid in Nederland verder te brengen door www.blijvendinbeweging.nl te lanceren. Dit is een platform met vele visies en verhalen over Duurzame Inzetbaarheid. Nu reeds blijkt dat er behoefte is om samen door te praten over de vele mogelijkheden om Duurzame Inzetbaarheid concreet in te vullen. Namens Achmea wil ik u van harte uitnodigen om het NO MORE EXCUSES debat over Duurzame Inzetbaarheid bij te wonen. Het is ons gelukt om een Amerikaanse top keynote spreker te krijgen. Hij neemt ons mee naar zijn Amerikaanse visie op duurzame inzetbaarheid: No more excuses.

  lees verder
 • 12-03-2014Kroontje voor duurzame inzetbaarheid Siebrand Groep B.V.

  General Manager Henny Nankman-Leeuw van Wijnhandel en likeurstokerij Siebrand Groep B.V. te IJsselmuiden heeft maandag 10 maart uit handen van Gemeentesecretaris Jan Goedegebure van de gemeente Kampen een kroontje gekregen in het kader van de Kroontjesestafette. Door middel van de estafette kunnen werkgevers hun waardering uitspreken over de manier waarop organisaties duurzame inzetbaarheid vormgeven. De gemeente Zwolle ging Kampen voor in de estafette.

  lees verder
 • 05-03-2014Eerste editie DHC magazine

  Maaike de Haan van DHC: Een spannend proces om een eigen magazine te maken. Geboren uit de behoefte van de markt. Iedere keer wanneer wij bij werkgevers op bezoek kwamen,wilden zij graag extra informatie en met name tastbare tips, zodat ze het nog een keer terug konden lezen in hun eigen tijd en wanneer ze tegen bepaalde situaties aan liepen. Ook merkten wij op, dat er veel vraag is naarpraktijkvoorbeelden van andere organisaties. Organisaties willen graag van elkaar leren.

  lees verder
 • 10-02-2014PentaPro in RTLZ - Zo kan het ook!

  In het RTL Z programma "Zo kan het ook!" laat PentaPro zien hoe belangrijk Duurzame Inzetbaarheid is en dat Brainergy een geweldige interventie is om medewerkers preventief aan het werk te houden en curatief aan het werk te krijgen! 

  De uitzenddata zijn:
  Maandag    10-02-2014 om 11:20 uur
  Woensdag  12-02-2014 om 15:40 uur
  Vrijdag       14-02-2014 om 10:20 uur

  lees verder
 • 10-02-2014Persbericht: ‘Kroon op het Werk’: CSU, Habo GWW en M. van der Spek Hoveniers genomineerd

  In de huidige economische tijden ligt de focus van ondernemers vooral op het bedrijfsresultaat. Er is vaak minder aandacht, tijd en geld voor ‘zachte’ doelstellingen. Maar toch zijn er bedrijven die serieus werk maken van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Drie daarvan springen eruit; dat zijn de bedrijven die deze week genomineerd zijn voor de estafetteprijs ‘Kroon op het Werk’: CSU (vestiging Rijswijk), Habo GWW (Den Haag/Zoetermeer) en M. van der Spek Hoveniers (Benthuizen). Alle drie de bedrijven verdienen het om bekroond te worden.  

  Rode draad bij de drie genomineerde bedrijven is de motivatie en de drive om tijd, middelen en aandacht aan te wenden om medewerkers centraal te stellen binnen de eigen organisatie. Deze bedrijven zoeken continu naar een goede balans waarin de juiste medewerker op de juiste plek werkzaam is. Waarbij ze professioneel rekening houden met de ontwikkelingen in de markt én het bedrijfsresultaat. Dat vertaalt zich naar het creëren van kansen voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en het bieden van een werkomgeving waarin ze zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. Zodat deze medewerkers zichzelf optimaal kunnen ontwikkelen. 

  lees verder
 • 11-10-2013TNO en Randstad ontwikkelen programma voor duurzame inzetbaarheid

  Arbeidsomstandigheden veranderen in hoog tempo. Werknemers en werkgevers moeten meegaan met technologische veranderingen, sterkere concurrentie, langer doorwerken en globalisering. Randstad heeft samen met TNO daarom een programma ontwikkeld om ervoor te zorgen dat medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Met andere woorden, vitaal, competent, productief én gemotiveerd  blijven. KPN heeft voor zijn medewerkers een zogenoemde Duurzaam Inzetbaarheidmeting opgenomen in de CAO.

  lees verder
 • 01-10-2013Uitreiking Gezondheidsaward 2013

  De Gezondheidsaward 2013 zal 3 oktober 2013 uitgereikt worden aan de organisatie, die het thema gezondheid het meest efficiënt en effectief inzet om organisatiedoelstellingen te realiseren.

  lees verder
 • 12-09-2013Estafettestokje Kroon op het Werk voor Reest en Wieden

  Op 19 september ontvangt plaatsvervangend secretaris-directeur Henk van Wijk van
  waterschap Reest en Wieden om 9.30 uur in het waterschapshuis in Meppel het estafettestokje
  van Kroon op het werk. Het estafettestokje is een prijs die werkgevers aan
  elkaar doorgeven en waarmee zij hun waardering uitspreken over de wijze waarop
  duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf is georganiseerd.
  Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van de medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor zijn organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren. Henk van Wijk:  ‘Ik ben er trots op dat ons beleid erkenning krijgt door dit estafettestokje.’

  Waterschap Reest en Wieden ontvangt het estafettestokje uit handen van Marianne van der Harten (Raad van Bestuur van zorginstelling De Noorderbrug). In 2012 heeft De Noorderbrug het estafettestokje ontvangen. De Noorderbrug heeft veel waardering voor de manier waarop Reest en Wieden omgaat met langdurige inzetbaarheid van zijn mensen en voor de manier waarop het zijn medewerkers bewust maakt om de eigen vitaliteit te vergroten. In 2012 ontving De Noorderbrug de prijs van Maatschappelijke Onderneming Smallingerland voor haar verzuimbeleid. ‘Mooi dat uiteenlopende bedrijven op deze manier met elkaar in contact komen om informatie en ervaringen uit te wisselen op het gebied van duurzame inzetbaarheid’, prijst Van der Harten het initiatief van Kroon op het Werk.

  lees verder
 • 05-09-2013Menukaart maatregelen sectorplannen

  Het Agentschap SZW heeft een ‘menukaart’ samengesteld waarin handvatten worden aangereikt voor sectoren om hun plan vorm te geven. De menukaart bevat mogelijke subsidiabele maatregelen, samen met de voorwaarden en verantwoording die hierbij hoort.

  lees verder
 • 04-07-2013Nieuwsbrief Duurzame Inzetbaarheid SZW

  Ontvang elke maand de nieuwsbrief met praktijkvoorbeelden, tips en interviews over duurzame inzetbaarheid.

  lees verder
 • 19-02-2013Vitalavie introduceert het `Vitaliteitsburo`

  Vitalavie introduceert het `Vitaliteitsburo`. Het ‘Vitaliteitsburo’ is in het leven geroepen om in te spelen op de vraag naar vroegtijdige signaleringen van risico’s onder vitale werknemers. Organisaties kunnen zich kosteloos aansluiten en een vrijblijvende presentatie op locatie aanvragen. Nieuwsgierig naar wat het Vitaliteitsburo voor uw organisatie kan betekenen? 

  lees verder
 • 04-02-2013Kroon op het Werk in vakblad LoopbaanVisie

  Stichting Kroon op het Werk, Het Nationaal Inzetbaarheidsplan en de Kroontjes-estafette onder de aandacht in de rubriek Facts & FAQs in het januarinummer 2013 van vakblad LoopbaanVisie:

  lees verder
 • 28-11-2012Implementatie Nationaal Inzetbaarheidsplan bij Bilderberg

  Bilderberg werkt sinds vorig jaar aan de implementatie van het Nationaal Inzetbaarheidsplan; een initiatief van TNO en Kroon op het Werk, waarin verschillende bedrijven waaronder Bilderberg, de inzetbaarheid en productiviteit van de Nederlandse beroepsbevolking naar een hoger plan willen brengen.

  lees verder
 • 02-11-2012Symposium OVAL Duurzame Inzetbaarheid: Werknemer aan zet!

  De dynamiek van de arbeidsmarkt is complexer dan ooit. Tekorten en overschotten gaan hand in hand met elkaar. Ook arbeidsverhoudingen en contracten veranderen. Is er een `new deal` noodzakelijk om een tweedeling op de arbeidsmarkt te voorkomen?

  lees verder
 • 29-10-2012Tjellens wint Kroontjesestafette

  Op donderdag 18 oktober ontving Tjellens Loopbaan Professionals de Kroontjesestafette, dé werkgeversprijs voor een stevig en duurzaam inzetbaarheidbeleid.

  lees verder
 • 12-10-2012Manifest 100 werkgevers over duurzame inzetbaarheid

  Op 10 oktober kwamen zo’n 100 werkgevers die voorlopen op het gebied van duurzame inzetbaarheid bij elkaar in de Caballerofabriek in Den Haag. Tex Gunning, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel bood op deze bijeenkomst het manifest “100 werkgevers over duurzame inzetbaarheid. En we werken nog lang en gelukkig” aan aan staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  lees verder
 • 21-08-2012Samenwerking met RIVM en partners

  Het Nationaal Inzetbaarheidsplan verkent de samenwerking met RIVM. In oktober wordt verder besproken hoe de samenwerking verder ingevuld kan worden.

  lees verder
 • 17-05-2012Toonaangevende bedrijven adviseren over duurzame inzetbaarheid

  Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontving op 16 mei, 22 toonaangevende werkgevers bij de eerste SZW-bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Hierna volgen nog drie van soortgelijke bijeenkomsten: op 20 juni, 4 juli en 27 augustus. 

  Zie het persbericht op rijksoverheid.nl
     

  lees verder
 • 15-05-2012Goede Praktijken Competitie 2012

  De Europese Awards voor goede praktijken zijn een centraal onderdeel van de campagne Een gezonde werkplek. Deze zijn bedoeld om de beste voorbeelden van samenwerking tussen managers en werknemers ten behoeve van risicopreventie voor het voetlicht te brengen.

  Kijk hier voor meer informatie over de Europese Goede Praktijken Competie 

  lees verder
 • 09-05-2012Expertmeeting Bedrijf en Gezondheid: wat levert het op

  Hierbij nodigen wij u van harte uit voor een vakinhoudelijke bijeenkomst over dit onderwerp. Tigra Gezondheid Management organiseert dit in samenwerking met TNO Gezond Leven. 

  lees verder
 • 20-03-2012NIplan in de Telegraaf bijlage Gezond Bedrijf

  In de Telegraaf bijlage Gezond Bedrijf van 20 maart 2012 is een advertentie geplaatst van het Nationaal Inzetbaarheidsplan. 10 Partners van het NIplan hebben hun eigen bijdrage hieraan geleverd.

  lees verder
 • 20-03-2012Paulien Bongers in de Telegraaf over Duurzame Inzetbaarheid

  Vijf vragen aan Paulien Bongers, directeur arbeid bij TNO. 
   

  lees verder
 • 19-03-2012Artikel HR Rendement over zelfsturing handelen werknemers

  Wouter van Ginkel, Arjella van Scheppingen en Annick Starren van TNO-Nationaal Inzetbaarheidsplan hebben een artikel geschreven over zelfsturing van het handelen van werknemers. Lees verder ...

  lees verder
 • 03-02-2012Unieke samenwerking rond duurzame inzetbaarheid en productiviteit

  Op 25 januari 2012 presenteerden TNO, Kroon op het Werk en WerkVanNu de nieuwe website.


  lees verder
 • 19-01-2012RET krijgt kroon op het werk

  Persbericht
  Rotterdam, 17 januari 2012
   
  De RET heeft vandaag de ‘Kroon op het Werk’ gekregen van Securitas. De RET heeft deze trofee ontvangen omdat met name de afdeling P&O zich enorm inzet voor haar personeel. 

  lees verder
 • 13-01-2012Netwerkbijeenkomst 25 januari 2012

  Op woensdag 25 januari 2012 organiseren wij onze derde netwerkbijeenkomst voor partners en deelnemende bedrijven. 

  lees verder

Uit de praktijk

'‘Met het Nationaal Inzetbaarheidsplan kunnen allerlei initiatieven en interventies worden geïntegreerd, in het verleden werd er geen navolging gegeven aan losse acties, nu kan er beter gevolg aan worden gegeven.'

'‘Aansluiting bij strategie komt later, nadruk ligt op vitaliteit en ontwikkeling (niet verzuim als centraal woord, ook al is het hoog).’'

'‘Samen bereiken we meer. Ik zie in het netwerk een uitstekende manier om duurzame inzetbaarheid integraal te benaderen. Ik zie ook dat organisaties daaraan behoefte hebben.’'